thông tin biểu ghi
  • Bài trích
  • Ký hiệu PL/XG: 615
    Nhan đề: Nghiên cứu khả năng kháng oxy hóa và ức chế Enzym α-Glucosidase của cao chiết từ lá cây lá Đắng (Vernonia amygdalina Del.), họ Cúc (Asteraceae) /

DDC 615
Tác giả CN Nguyễn, Thị Chi
Nhan đề Nghiên cứu khả năng kháng oxy hóa và ức chế Enzym α-Glucosidase của cao chiết từ lá cây lá Đắng (Vernonia amygdalina Del.), họ Cúc (Asteraceae) / Nguyễn Thị Chi, Phạm Việt Trang, Lê Xuân Tiến, Nguyễn Văn Thanh
Tóm tắt The plant Vernonia amygdalina Del. (Asteraceae) (“lá đắng” - bitter leaf plant) was studied for antioxidant activity and inhibitive power on α-glucosidase enzyme. The dichloromethane extracts showed the best in bioactivities in question. The extraction was investigated for high efficiency and potential inhibitivity on α-glucosidase enzyme. Finally, the extration was optimized as: the plant powders were extracted three times, once with ethanol 40% (v/v), solid-to-liquid ratio of 1/5 (w/v) at 50oC for 40 min. The obtained extracts showed antioxidant activity (IC50 = 51.9 μg/mL) and good inhibitivity on α-glucosidase enzyme (IC50 = 480 μg/mL), much higher than the ethanol and aqueous extracts.
Từ khóa tự do Enzym α-Glucosidase
Từ khóa tự do Kháng oxy hóa
Từ khóa tự do Lá Đắng
Tác giả(bs) CN Phạm, Việt Trang
Nguồn trích Tạp chí Dược học 2018tr. 25-29 Số: 07
000 00000nab#a2200000ui#4500
00118717
0029
004FC032A21-F61D-4229-B4D3-0CFEA3F4DE09
005201912061524
008081223s vm| vie
0091 0
039|y20191206152419|zthienvan
082 |a615
100 |aNguyễn, Thị Chi
245 |aNghiên cứu khả năng kháng oxy hóa và ức chế Enzym α-Glucosidase của cao chiết từ lá cây lá Đắng (Vernonia amygdalina Del.), họ Cúc (Asteraceae) / |cNguyễn Thị Chi, Phạm Việt Trang, Lê Xuân Tiến, Nguyễn Văn Thanh
520 |a The plant Vernonia amygdalina Del. (Asteraceae) (“lá đắng” - bitter leaf plant) was studied for antioxidant activity and inhibitive power on α-glucosidase enzyme. The dichloromethane extracts showed the best in bioactivities in question. The extraction was investigated for high efficiency and potential inhibitivity on α-glucosidase enzyme. Finally, the extration was optimized as: the plant powders were extracted three times, once with ethanol 40% (v/v), solid-to-liquid ratio of 1/5 (w/v) at 50oC for 40 min. The obtained extracts showed antioxidant activity (IC50 = 51.9 μg/mL) and good inhibitivity on α-glucosidase enzyme (IC50 = 480 μg/mL), much higher than the ethanol and aqueous extracts.
653 |aEnzym α-Glucosidase
653 |aKháng oxy hóa
653 |aLá Đắng
700 |aPhạm, Việt Trang
773 |tTạp chí Dược học |d2018|gtr. 25-29|i07
890|c1|a0|b0|d5
Không tìm thấy biểu ghi nào